Newton

Plomma og Dino har forlatt reiret

 

Mandag 18. juni kl 0925: Skjærereiret vårt er tomt. (Foto: NRK)

Ungene ble observert i reiret mandag 18. juni ved halv ni-tiden om morgenen, men ved ny sjekk kl 0925 var reiret tomt!  Vi vet ikke om de foreløpig holder seg inne i busken ved siden av reiret, eller om de har landet nede på bakken. Skjæreungene og foreldrene holder fortsatt sammen og snart skal ungene bli selvstendige. Når vingene til Plomma og Dino er sterke nok, må de lære seg å finne sin egen mat.  

Ett av de andre eggene har så vidt begynt å klekke. (Foto: Per Kristian Johansen/NRK)

SØNDAG 20. MAI: Én nyklekt unge og ett egg til er i ferd med å klekke. (Foto: Per Kristian Johansen/NRK)

Dette har hendt:

Første unge ble observert søndag 20. mai kl 11.47.

Mandag 21. mai ved 10-tiden fikk vi øye på den andre ungen.

Tirsdag 29. mai om morgenen fikk vi se at ett av de tre eggene var borte. I reiret ligger det nå to egg og to unger.

Torsdag 31. mai:  De to ungene er 10 og 9 dager gamle.  De har vokst mye, og begynner å få antydninger til fjærdrakt.

Torsdag 31. mai: Fortsatt ligger det to egg i reiret, men nå har det gått så lang tid siden egglegginga, at det trolig ikke blir flere unger.

Mandag 4. juni: Ungene er 14 og 13  dager gamle, og den ene er større enn den andre. Begge har vokst mye siden de så dagens lys.

Mandag 4. juni: Skjæremor ligger  ikke særlig mye på reiret lenger, hun har begynt mer å lete etter mat sammen med skjærefar.

Onsdag 6. juni: Ungene ligger alene store deler av dagen. De er rolige og venter tålmodige på mat. Mor og far samarbeider om å finne noe spiselig til ungene. Spesielt den ene ungen har blitt ganske stor nå.

Torsdag 14. juni: Ungene er 25 og 24 dager gamle. De har fått navnene Plomma og Dino. De er våkne, søte og livlige, og de slåss om maten som foreldrene kommer med. Snart er det tid for å forlate reiret.

 Mandag morgen den 18. juni: Reiret er tomt. Har Plomma og Dino gjemt seg i busken ved siden av reiret? Kommer de tilbake til reiret? Vi må bare følge med hva som skjer.

Mandag morgen den 18. juni: De to uklekte eggene er også borte, og vi vet ikke hva som er skjedd med de, eller når de forsvant.

Tirsdag 19. juni: Plomma og Dino er på nytt observert i reiret. Dermed vet vi at de ikke er lengre unna enn at de kan gå tilbake til det trygge hjemmet sitt, når de ønsker det. Men på tross av at de går litt inn og ut av reiret, vil de snart en dag forlate det for godt.

   

 

 Ta en titt i reiret:

 

 

De uklekte eggene

Men kommer det snart flere unger i reiret?  Fredag 25. mai er det ennå tre uklekte egg som deler plassen med to søsken som vokser og blir større for hver dag.

- Alle eggene legges ikke på samme dag. Derfor kan det gå dager mellom klekking av første og siste egg.  Normalen er at alle eggene klekkes i løpet av en uke, men ennå er det håp, sier fugleekspert Kjetil Solbakken i Norsk Ornitologisk Forening.

 Det er andre forhold som også  kan spille inn. Det kan være at et egg eller flere er ubefruktet, eller hvis skjæremor har vært mye borte fra ruginga. Rugeperioden er kritisk, og vi må så langt bare vente og se.

 

Fra 6 til 5

Til å begynne med var det 6 egg i reiret, men plutselig var ett av eggene borte. Vi snakket med generalsekretær i Norsk Ornitologisk Forening, Kjetil Solbakken. Han er ornitolog, eller fugle-ekspert.

Ornitologen mener det usannsynlig at egget har ramlet ut av reiret uten grunn.

– Det er uvanlig at ei skjære kaster ut sine egne egg. Men dersom skjæremor skjønner at noe er galt med egget, rydder hun det bort, forklarer Solbakken.

Noen ganger blir eggene ødelagt under rugeprosessen. Når skjærforeldrene ser at noe er galt med egget, ønsker de ikke å bruke verdifull rugetid på det.

 

Vi legger inn bilder etterhvert fra det som skjer i reiret

 

Mandag 21. mai kl. 10.50: Skjæremor tar en pause i ruginga, og hjelper skjærefar med å hente mat til de to ungene sine. (Foto: NRK)

 

 

   

   

  

 

Onsdag 23. mai kl 14.48: Skjæremor syns kanskje det begynner å bli kjedelig å bare ligge og ruge? Hun er litt oftere ute av reiret nå. Men hun tar alltid mat med seg når hun kommer tilbake. (Foto: NRK)

 

Torsdag 31. MAI: Ungene er 10 og 11 dager gamle. De har blitt store i forhold til da de ble født, og du ser at det begynner å ligne en fugl. Her ligger de og sover delvis oppå de to uklekte eggene. (Foto: NRK)

 

 

Fredag 1. juni kl 1239: Det er rolig i reiret. Skjæremor ser opp på kameraet som er festet over hodet hennes. (Foto: NRK)

   

     

 

   

 

Mandag 18. juni kl 0925: Skjærereiret vårt er tomt. Ungene ble observert i reiret en halv time tidligere. Det betyr at de har nettopp dratt. (Foto: NRK)

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del din mening!