Supernytt

200 barn sliter med gamle høreapparat

Mia, Hedda og Gleb har alle cochlea-implantater, som hjelper dem med å høre. Men apparatene som de fikk da de var små, er nå gamle og dårlige. Og selv om det finnes bedre apparater, så har ikke sykehuset nok penger til å gi dem til alle som vil ha.

– Må ta av apparatene når de skal bade

Alle som har disse gamle apparatene må ta dem av når de skal bade, og det synes disse barna er veldig dumt, for da hører de ingenting.

– På en måte så blir jeg litt stressa, fordi jeg ikke vet hva de synger eller gjør. Jeg vil jo høre hva de andre sier liksom, forteller Mia (8).

Les mer under videoen


– Vinden overdøver hva vennene sier

Hedda (13) synes de gamle apparatene fungerer dårlig. For eksempel hvis hun er ute og det er vind, da overdøver lyden fra vinden alt det vennene sier.

– Når det blåser så kommer det jo skurrelyder i implantatene, man sier altfor mye hæ, hva sa du nå, liksom, og til slutt sier man bare ja, okei, eller nei, ja - for man blir veldig usikker, forteller hun.

Gleb (13) synes det er irriterende at han må bytte batterier på høreapparatene hele tiden. For hvis han har glemt det en dag, så blir han helt døv.

– Men de nye apparatene kan du lade batteriene om natten og da kan du være helt uavhengig av batterier på dagtid.

Les mer under videoen

200 barn venter på nye apparater

Det finnes nye apparater som tåler vann, som gir bedre lyd i vinden og som har batteri som kan lades om natten. Men disse nye høreapparatene koster så mye at Rikshospitalet ikke kan gi dem til alle som vil ha.

Nå er det rundt 200 barn som gjerne skulle hatt ny type, men bare 20 av dem får hvert år. Det synes Hedda er urettferdig.

– Disse har jeg hatt siden jeg var to år, og nå er jeg jo 13, så det har jo gått veldig lang tid og jeg har ikke fått et eneste nytt implantat.

Se videoer av Mia, Hedda og Gleb i saken, der de forteller mer om hvorfor de kunne tenke seg nye og bedre høreapparater.

Barn med cochlea-implantat
  • Cochlea-implantat (ci) er et apparat som gjør det mulig for døve personer å høre lyd.
  • I Norge har rundt 600 barn til sammen ca 1000 apparater.
  • De gamle apparatene tåler ikke vann og fanger opp mye bakgrunnsstøy.
  • Sykehuset har ikke nok penger til å gi apparater til alle som vil ha nye og bedre apparater.

Del din mening!