Supernytt

Torkjel ble yngstemann på Mount Everest!

Torkjel Hurtig er 27 år og den yngste nordmannen som noensinne har gått helt til topps på verdens høyeste fjell, Mount Everest i Nepal.

Torkjel Hurtig dro fra Norge 4. april og nådde toppen av Mount Everest morgenen tirsdag 16. mai, ifølge klatrekompis Andreas Ebbesen i Bergen.

Torkjel har gått sammen med sherpaer, som hjelper til med å bære utstyr til turen.

– Etter å ha ordnet de siste tingene i Katmandu i Nepal, begynte de på turen til Mount Everest. Det er en ni dagers vandretur der man gradvis kommer høyere, forteller Ebbesen.

Kan bli høydesyk

Å klatre på høye fjell som Mount Everest er en stor prøvelse, ikke bare fordi det er en lang tur – men fordi vi mennesker må venne oss til den ekstreme høyden man kommer opp på.

Det er nesten umulig å klatre rett til topps, man må ofte vente i mange dager på et sted mens man venner seg til høyden, før man kan gå videre – og man må gå ned i høyde igjen før man kan gå et lite stykke videre oppover.

Er man på fjell som er over 2000 meter høye kan man nemlig bli høydesyk.

Det blir man fordi det er lavt oksygentrykk høyt oppe i atmosfæren. Fordi kroppene våre ikke er vant til det kan det føre til at man får mer væske i hjernen og lungene som i verste fall fører til at man kan dø.

Å klatre på så høye fjell som Mount Everest er sett på som ekstremsport og man må være veldig godt trent for å fullføre.

Derfor er det veldig spesielt at Torkjel, som altså er den yngste nordmannen, har greid å bestige Mount Everest.

Rekordmange vil opp i 2017

I år har det vært rekordmange som ønsker å klatre opp på Mount Everest.

Det til tross for at det er ganske farlig å forsøke seg på akkurat det. I tillegg til at man kan bli høydesyk er det et ekstremt klima med kalde temperaturer, vind og snø som kan gjøre det vanskelig å forflytte seg.

Ifølge Wikipedia dør det mennesker på vei opp eller ned Mount Everest hvert eneste år. Ca. 250 personer skal ha mistet livet de siste tiårene.

– Turen er ikke over

– Faren er ikke over, men det er et viktig delmål. Nå kan han få spist og hvilt. Han er fortsatt veldig høyt på fjellet, og turen er langt fra over.

Det forteller Andreas Ebbesen som sier at han skal følge nøye med til han vet at teamet til Torkjel er trygt nede fra fjellet igjen. 

Hva er det høyeste fjellet du har gått på?

Torkjel Hurtig ved starten av turen opp til Mount Everest. Foto: Privat

Mount Everest

Denne saken ble først skrevet på NRK.no av Elin Martinsen.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!