Forsiden NRK Super

Hopp til innhold
Banner for Supernytt
Menn demonstrerer i gatene i Moskva.
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

100 år siden Den russiske revolusjonen


Profilbilde til Frank

Av Frank
6 måneder siden


I år er det 100 år siden Den russiske revolusjonen. Revolusjonen var en av de viktigste historiske begivenhetene i forrige århundre.

Det kalles en revolusjon når et land får nye sjefer – uten at det har vært valg. Men det er ikke nok bare at et land får nye sjefer for at det skal kalles en revolusjon. Det må også føre til varige endringer for folk i det landet. Russland fikk altså et nytt, politisk system: Kommunismen.

Kommunismen ble veldig viktig i verdenshistorien.

Den russiske revolusjon i 1917 avskaffet det russiske keiserriket og sørget altså for at kommunistpartiet fikk makten i Russland. Det var en keiser (også kalt tsar) som i flere hundre år bestemte alt i Russland. Men fra revolusjonen og fram til 1991 ble Russland altså styrt av kommunister.

I dag er det første og fremst Kina og Cuba som er kjent for å være kommunistiske land.

«Kommunisme» er en ideologi (samfunnssyn) og den politikken som noen land velger å ha.

 

 Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.