Forsiden NRK Super

Hopp til innhold
Banner for Supernytt

Appelsinkrig i Italia


Profilbilde til Frank

Av Frank
5 måneder siden


Tusenvis av innbyggere i den italienske byen Ivrea er med når den årlige appelsinkrigen settes i gang.

Flere hundre tonn appelsiner går med og mange får fruktskader hvert år når «Slaget om appelsinene» markerer starten på byens karneval.

Krigen har lange tradisjoner

Det er mange teorier om hvordan festivalen har oppstått. En av dem går ut på at møllerens datter nektet å godta at hertugen hadde rett til å tilbringe en natt med alle nygifte kvinner, og hugget hodet av ham. De som kaster appelsiner symboliserer i dag de revolusjonære, mens de forskjellige ekvipasjene representerer hertugens vakter.

Tilskuere som ikke har på seg røde hatter eller luer er ikke med på slaget og får derfor ikke lov til å kaste appelsiner.

Mange skades

De som deltar i krigen kaster appelsinene så hardt at mange blir skadet, og bare i løpet av søndagen, fikk 180 mennesker skader etter ublide møter med frukten. En innbygger forteller at for to år siden mistet en venn av ham synet på ett øye etter å ha fått direkte treff av en appelsin.

Importerer tonnevis med appelsiner

Tidligere ble det brukt bønner eller annen frukt i feiringen, senere ble appelsiner tatt i bruk for å symbolisere hertugens avkappede hode.

Appelsiner dyrkes ikke i områder der byen ligger, så alt må importeres fra Sicilia, noe som er kostbart. Hvert år kastes flere hundre tonn appelsiner i løpet av dagene krigen foregår.

Ville du ha vært med på dette?

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Tom Nilssen.Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.