Forsiden NRK Super

Hopp til innhold
Banner for Supernytt
Daniel Kish sykler i blinde
FOTO: THATCHER COOK

Blinde Daniel sykler i trafikken


Profilbilde til Frank

Av Frank
4 måneder siden


Ved hjelp av klikking med tunga kan amerikanske Daniel Kish sykle i blinde.

Kish ble født med kreft i netthinnene (det er her bildene lages inni øyet). Da han var 13 måneder ble øynene hans operert bort. Som liten gutt oppdaget han raskt at han kunne orientere seg ved hjelp av klikkelyder med tungen.

Hvert klikk han sender ut lager lydbølger. Disse bølgene kastets tilbake fra omgivelsen, og Kish hører lydene som svake ekko.

Han har blitt så god på å høre ekko at han nå kan sykle i trafikken. Han er også leder for en organisasjon som underviser andre i kunsten å bruke klikkelyder.

Helt spesiell evne

Det finnes ikke mange som bruker den samme metoden som Daniel, og de aller fleste er selvlært. Metoden kalles ekkolokasjon. Noen bruker tungeklikk, knipsing eller sko med lyd når de går.

Norges Blindeforbund er glad det kommer mer informasjon om ekkolokasjon,

– Selv om det ikke er mange som bruker det trenger vi å vite mer om dette og hvordan det fungerer. Det vil gi oss mulighet til å gjøre synshemmede, altså de som ikke ser godt, mer bevisst på hvordan man kan bruke metoden, sier Arnt Holte i blindeforbundet.

Har du lyst til å prøve?

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Kaja Kristin Ness.Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.