Forsiden NRK Super

Hopp til innhold
Banner for Supernytt
David Paulsen fikk frostskader på fingrene

David (16) fikk frostskader etter mobilbruk


Profilbilde til NRK Super

Av NRK Super
5 måneder siden


David Paulsen tok av seg vottene for å bruke mobilen under en aketur. Resultatet var frostskader på fingrene. Lege sier de ser mer forfrysninger på grunn av mobilbruk.

– Jeg ble ganske sjokkert da jeg kom inn på hytta.

Det sier 16 år gamle David Paulsen fra Fredrikstad. Forrige helg var han på hyttetur i Hemsedal. Søndagskvelden var han og noen venner ute og akte i flere timer.

– Det gikk skikkelig fort. Men vi ville gjerne vite hvor fort det gikk, sier han.

Paulsen lastet derfor ned en fartsmåler-app på mobilen. For å få appen til å funke, måtte han ta av seg vottene og berøre skjermen mens han akte. Det var rundt 20 minusgrader mens de holdt på.

– I starten merket jeg ganske godt at det var kaldt, men etter noen turer begynte jeg å miste følelsen i fingrene. Men det var så gøy, så vi bare fortsatte, sier 16-åringen.

Stikking i fingrene

Han målte farten til 56 kilometer i timen på det meste. Det var først da han kom hjem, at han oppdaget blemmene på tre av fingrene.

– Jeg ble ganske sjokkert og gikk opp på badet for å varme opp fingrene, sier han.

Dagen etterpå kjente han verking og stikking i fingrene. Han oppsøkte helsesøster på skolen, som sendte ham videre til fastlegen. Fasiten? Frostskader på fingrene.

Dette gjør du

Frostskader oppstår ved at det dannes iskrystaller i huden. De sprenger celler og blodårer og gjør at cellene dør.

Ved sykehuset på Svalbard er de vant til å få inn turister med frostskader. Overlege Erik Krag Jenssen har sett en tendens til at flere kommer inn som følge av mobilbruk i kulda.

– Det er ikke uvanlig at man står med ubeskyttet hånd for å gjøre noe på mobilen. Når man utsetter hendene for vind og kulde på den måten, øker man risikoen for frostskader ekstremt, sier Jenssen.

Det vanligste rådet han gir er å varme opp det frosne området raskt, men jevnt. Gjerne i vannbad som ikke er varmere enn 37 grader. Eller ved å legge det frosne området mot varm hud.

Men det er én ting du må huske:

– Hvis man starter oppvarming av forfrosne områder, må man være helt sikker på at man klarer å fortsette oppvarmingen til man kommer seg innendørs. Å få en ny frostskade samme sted kan være alvorlig, sier han.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Christian Nicolai Bjørke.Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.