Forsiden NRK Super

Hopp til innhold
Banner for Supernytt

Denne øya blir borte


Profilbilde til Morgan

Av Morgan
9 måneder siden


Eskimoer vil måtte flytte på grunn av klimaendringer

– Vi kan miste opptil 30 meter av øya under en storm. Det er skremmende, for vi har jo ikke så mye land å miste, sier Annie Weyiouanna, som bor i den amerikanske landsbyen Shismaref.

Landsbyen ligger på en liten øy langt vest i Alaska. På en klar dag kan du se over til Russland, 15 mil videre vestover.

I et tau over ryggen bærer lille Rose-Ann (7) et luftgevær. I tilfelle de kommer over noe fugl, forklarer hun. Alle venninnene har også våpen forteller de stolt.

Rose-Ann (7) på bærtur med venninnene.
FOTO: VIBEKE RØIRI / NRK

Foreldrene til Rose-Ann har tatt båten inn til fastlandet for å jakte villrein, så nå bor hun hos besteforeldrene.

De fleste som bor her er Inupiaqer, et folk som lever av jakt og fiske. De tørker kjøtt og fisk og fryser ned mat for vinteren. På butikken er det lite, og det er veldig dyrt.

– Appelsiner og salat får vi nesten aldri, sier den glade lille barneflokken og spretter ivrig hit og dit.

De vet ikke at de kan bli «klimaflyktninger». Det vil si at de må flykte fra der de bor fordi varmere klima vil gjøre det umulig å bo der. Skolen deres vil sannsynligvis ikke være der når de blir tenåringer.

Temperaturene øker raskere i Alaska og andre steder i Arktis, enn noe annet sted på kloden.

Før lå isen som en kappe rundt Shishmaref, og beskyttet mot havet. Nå er isen borte, og når stormene kommer i oktober, vasker bølgene store biter av land på sjøen.

Da Annie Weyiouanna vokste opp pleide isen å dannes i september. Så ble den mer og mer solid og ble liggende til mai eller juni neste sommer. I fjor ble det aldri noe fast is før jul.

Amerikanske eksperter regner med at de fleste av eskimolandsbyene i Alaska vil få problemer. Varmere klima gjør at bakken tiner og blir løs. Derfor blir det vanskelig å sette opp hus. Og når isbreene i nærheten smelter blir bakken også oversvømt.

Selv om de fleste i landsbyen er klare til å flytte, er det fortsatt mange som vil bli, uansett hva som skjer. Særlig blant de gamle.

Dette bildet er tatt av Tony Weyiouanna, en av innbyggerne i Shishmaref, etter en storm i 2005.
FOTO: TONY WEYIOUANNA / PRIVATDel det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.