Hopp til innhold
Lyn og torden og gyldne time over Norsjø i Telemark
Foto: KASPER M. DE THURA

Innrømmer at bildet er manipulert


Profilbilde til NRK Super

Av NRK Super
12 måneder siden


Flere har reagert på dette spektakulære bildet som var tatt av et lynnedslag over Norsjø i Telemark. Fotografen innrømmer at bildet er manipulert.

Bildet er tatt via en drone.

– Lynet er forsterka og manipulert. Jeg hadde fått vann på kameraet, og vill gjerne gjenskape det naturfenomenet jeg så, sier fotografen.

 

Supernytt la ført ut en sak om det fantastiske bildet, men etter at vi fikk vite om manipulasjonen, altså at bildet er blitt jukset med, har vi endret artikkelen.

Eirik Solheim i NRK Beta reagerer på at det mangler refleksjoner i sjøen. Etter hvert sier han at lynet på bildet er identisk med et bilde som fins på Deviant Art, et nettsamfunn for kunst- og fotointeresserte.

Solheim seier at det er en kjempestor diskusjon på hvor grensa går mellom redigering og manipulasjon.

– Som oftest er det lov å justere på farger og skarphet. Men i nyhetsjournalistikk er det strengere enn i kunst. Når du setter sammen to bilder, eller legger til noe eller trekker fra noe, da bør du opplyse om det, sier NRK-eksperten.

 Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.