Forsiden NRK Super

Hopp til innhold
Banner for Supernytt
Sist fredag måtte hunden Charlie og eieren Elisabeth haste av gårde for å gi blod til en annen hund.
FOTO: FREDRIKSTAD DYREHOSPITAL

Hund gir blod


Profilbilde til Morgan

Av Morgan
9 måneder siden


Hunden Charlie er en av dem som stiller opp når det trengs.

Ofte kan det være kritisk når en hund kommer til en veterinær med behov for å få blod. Veterinær Ole Harald Johnsen ved Fredrikstad Dyrehospital forteller at det er få steder det finnes blodbanker med dyreblod.

Derfor må de kontakte hunde- og katteeiere når det kommer et dyr som trenger blodoverføring.

– Det kan det være en blødning eller en sykdom som gjør at de ikke lager nok røde blodlegemer. Dyrene har problemer med å få transportert oksygen, så de kan bli veldig slitne, puste tungt og ikke orke noe. Når de da får blod så blir det umiddelbart mye bedre, forteller han.

Har gitt blod to ganger

Hunden Charlie (5) har to ganger gitt blod for å hjelpe en annen hund. Eieren, Elisabeth Aase, forteller at hun oppdaget en melding på Facebook fra dyrehospitalet i Fredrikstad, der de spurte om noen kunne gi blod til en trengende hund.

– Jeg meldte meg i kommentarfeltet. Etter en stund ble jeg spurt om å komme inn, slik at de kunne ta en helsetest på hunden, i tillegg til å sjekke blodtypen, forteller hun.

Heldigvis bestod Charlie helsetesten, og han ble tatt med for å gi blod.

Veterinær Johnsen forteller at det er en del kriterier for dyr som skal gi blod.

– Blant annet bør hunder veie over 25 kilo, være under åtte år og ikke ha fått valper. Det samme reglene gjelder for katter, bortsett fra at de bør veie over fem kilo, sier han.

Hundeeier Aase har selv vært blodgiver tidligere, og sier det er fint å vite at hunden også kan gi blod. Hun håper alle som har friske dyr vil stille opp.

– Bare tenk selv hvis du har en hund som kunne fått hjelp, men ikke får det, sier hun.Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.