Hopp til innhold
Banner for Supernytt
Oslo 20170501.Demonstrasjonstog som går fra Youngstorget i Oslo 1. mai.Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Demonstrasjonstog 1. mai. Oslo 20170501.Demonstrasjonstog som går fra Youngstorget i Oslo 1. mai.Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Her går arbeidere i demonstrasjonstog 1. mai i fjor.
NTB scanpix

Hvorfor er det ikke skole 1.mai?


Profilbilde til Ane

Av Ane
5 måneder siden


Hva er grunnen til at man får fri fra skolen den første dagen i mai, og hvorfor er det noen som går i tog? For å finne ut av dette må vi litt tilbake i tid.

Året er 1888 i USA. En organisasjon ledet av arbeidere bestemte seg for at de skulle gjennomføre en streik over hele USA for å få 8-timers arbeidsdag. På den tiden hadde ikke arbeidere, spesielt på fabrikker, så mange rettigheter. Det var ingen ferie, ingen helg og lange dager med jobb. Dette var arbeiderne lei av, dermed begynte de å demonstrere. Streik betyr at man stopper å jobbe for å presse sjefene til å for eksempel gi mer lønn.

Etter dette ble det bestemt at 1. mai skulle være en internasjonal demonstrasjons dag for arbeidere over hele verden.

Siden 1947 har det vært en fridag i Norge. Mange bruker 1. mai til å demonstrere eller gå i tog for å fortsatt kjempe for arbeideres rettigheter. Selv om det ikke er så mange fabrikkarbeidere igjen, gjelder dagen for alle som jobber for noen.

Hva skal du gjøre 1. mai?

 

 

 Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.