Hopp til innhold
Banner for Supernytt
På bildet ser du forskjellige ulykker og uhell. En jente har falt på rulleskøyter, en bil har krasjet og sykelister har veltet. Saken handler om hvorfor fredag den 13. blir sett på som en ulykkesdag.
Det er mange myter om at på fredagen den 13. skjer det alltid en ulykke. Men stemmer det, og hvorfor tror vi det er slik?
NTB scanpix

Hvorfor fredag den 13. er en ulykkesdag?


Profilbilde til Ane

Av Ane
7 måneder siden


Har du noen gang lurt på hvorfor akkurat fredag den 13. er ulykkesdagen over alle ulykkesdager?

Bakgrunnen er at både fredager og tallet 13 betyr ulykke i vestlig kultur. Dermed blir fredag den 13. etter gammel overtro en ekstra utsatt dag for ulykke.

Noen påstår at tallet 13 har vært forbundet med uhell siden vi mennesker startet å telle.
I både kristendommen og fra norrøn mytologi er det flere historier som knytter tallet til ulykke. I kristendommen er Judas den trettende som sitter ved bordet når Jesus har sitt siste måltid med disippelen. Etter det svikter han Jesus som rett etter blir korsfestet.
I Norrøn mytologi er det halvguden Loke som kommer seg inn i Valhall og blir den trettende guden. Han dreper så en av de andre gudene for å bli nummer 12.

Myten om fredager

Om fredager sier en myte at heksene i nord pleide å samles på en kirkegård under månen på fredager. Jesus ble også korsfestet på en fredag.

Likevel opplever forsikringsselskaper at der skjer færre bilskader på denne dagen enn andre dager i året. Selve dagen, fredag den 13. har heller ikke vært omtalt i historien som en ulykkesdag før midten av 1800-tallet. Noen mener fredag den 13. kan bare være en dag media har skapt mye oppmerksomhet rundt.

 Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.