Forsiden NRK Super

Hopp til innhold
Banner for Supernytt

Kraftig jordskjelv i Iran og Irak


Profilbilde til Kristine

Av Kristine
5 måneder siden


Flere hundre mennesker er døde, og enda flere skadet etter det kraftige jordskjelvet i Iran og Irak på søndag.

Jordskjelvet skjedde i et grenseområde som også kalles Kurdistan.

Eksperter sier dette skjelvet var veldig kraftig, det målte 7.3 på jordskjelvskalaen.

Jordskjelv kommer av at jordskorpen beveger seg. Jordskjelv skjer som oftest på grensen mellom ulike plater jordskorpen består av. Land og områder som ligger på steder på jorda hvor to jordskorpeplater møtes er mest utsatt for jordskjelv. Norge ligger ikke i et sånt område, så veldig kraftige jordskjelv får vi ikke her.

Jordskjelv måles på en skala som går fra 2 til 10, hvor 10 er det kraftigste. Det største jordskjelvet som er målt med denne skalaen var på 9,5. Det skjedde i Chile i 1960. Jordskjelv som er kraftigere enn 7 på skalaen skjer bare ca. 10 ganger pr. år. Det kraftigste skjelvet i Norge var ca. 5,8 på denne skalaen og skjedde for nesten 100 år siden.

 Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.