Forsiden NRK Super

Hopp til innhold
Banner for Supernytt
Liten melkekartong med ekstra lettmelk fra Tine
Skolemelk
Karina Kaupang Jørgensen/NRK

Melk får ny datomerking


Profilbilde til Karina

Av Karina
5 måneder siden


Hittil har det stått «BEST FØR», og så en dato, på meieriproduktene fra Tine.

I fjor begynte konkurrenten Q-Meieriene å merke produktene sine med «Best før, men ikke dårlig etter», og nå gjør Tine det samme.

I Norge kaster vi veldig mye mat, og store deler av det vi kaster kunne fint blitt til gode måltider. Den nye merkingen på Tines produkter vil kanskje få flere til å spise opp yoghurten og drikke opp melka heller enn å kaste varene.

– I første omgang vil melk, syrnet melk, fløte, juice, yoghurtpakker og skolemelk endre merking, og målet er at alle andre produkter blir merket tilsvarende gjennom 2018, sier Tines direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar, Lars Galtung

– Matsvinn er en stor samfunnsutfordring, og vi har felles interesse i å få ned matsvinnet i Norge. Derfor er det veldig positivt at vi kan stå sammen om felles merking, sier Q-Meierienes administrerende direktør Bent Myrdahl.

Mat merket med «siste forbruksdag» skal som hovedregel ikke spises etter nevnte dato. Når en matvare er merket med «best før» betyr det at den kan spises senere også, så sant den lukter normalt og ikke har mugnet.

Har du melkeproduker som begynner å bli sure kan du for eksempel bruke dem til vafler, pannekaker, sveler, lapper, i suppe eller en gryte.


Har du flere tips til å kaste mindre mat?Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.