Forsiden NRK Super

Hopp til innhold
Banner for Supernytt
Hunden kan ha vært også steinaldermenneskets beste venn.
FOTO: KITTY.GREEN66 / FLICKR

Mennesker elsket hunder også i steinalderen


Profilbilde til Frank

Av Frank
5 måneder siden


Nye analyser av fra steinalderen tyder på at mennesker allerede da hadde hunder som kjæledyr, ikke bare som arbeidsdyr.

Det er hundelevninger, altså noe som er bevart fra gammelt av, som er blitt undersøkt nærmere.

For om lag 14.200 år siden døde en sju måneder gammel hund i nærheten av dagens Bonn i Vest-Tyskland. Den ble gravlagt sammen med en mann i 40-årene og en kvinne i 20-årene.

Graven ble funnet i 1914 og er det eldste tilfelle vi kjenner der hund og menneske har blitt begravd sammen.

Til nå har forskere flest antatt at hunder ble brukt av mennesker i steinalderen til arbeid og nytte. Vi gav hundene mat – og i bytte fikk vi hjelp med jakt, vakthold, transport og sengeoppvarming.

Men – kanskje var det emosjonelle båndet til hunden viktig også i steinalderen.

Forsker og arkeolog Birgitte Skar i Norge sier at vi også i Skandinavia har funn som tyder på tette bånd mellom hund og menneske i steinalderen.

– I Skåne i Sverige er det gjort funn av 11 hundegraver fra eldre steinalder. De fleste viser spor av ritualer og gravgaver som er veldig like de man finner i menneskenes graver, forklarer Skar.

De eldste hunderasene

Vi er ikke helt sikre på når og hvor hunden ble til, kanskje skjedde det også flere steder samtidig. Det er imidlertid mye som tyder på at ulv ble avlet til å bli hund i de europeiske jeger- og sankersamfunnene for omtrent 32 000 år siden.

Antagelig er det mye som skiller disse første hundene fra dagens hunder. Forskere mener at ni mulige gamle raser var disse:

Alaskan malamute, Sibirsk husky, Akita, Chow-chow, Shiba, Basenji, Afghansk mynde, Saluki og Shar pei.

 

Atikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Frid Kvalpskarmo Hansen.

 Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.