Hopp til innhold
Banner for Supernytt
Moa Larsdatter Jaavall ligger i en hengekøye med utsikt over sjøen
FOTO: KATHRINE BRØNN/NRK

Moa (13) sover ute hver dag


Profilbilde til Johanna

Av Johanna
4 måneder siden


Selv om hun har en god og varm seng inne, velger Moa Larsdatter Jaavall å sove på verandaen hver natt. – En flott utvikling, som vi håper vil fortsette, sier Norsk Friluftsliv.

– Jeg sover ute først og fremst for å få frisk luft. Også er det komfortabelt. Man sover egentlig mye bedre ute, ler Moa Larsdatter Jaavall.

Moa Larsdatter Jaavall ligger i en hengekøye på verandaen
FRISKUS: Fredag feiret Moa 13-årsdagen sin i hengekøya på verandaen. FOTO: KATHRINE BRØNN/NRK

I mars i fjor flyttet 13-åringen ut på verandaen. Der sover hun hver eneste natt i hengekøye og sovepose, og våkner til fuglekvitter og fin utsikt.

Noen netter har hun fått nærkontakt med både rådyr og elg.

– Et par ganger har jeg vært nødt til å spørre om hun virkelig mener at hun skal sove ute. Men hun har ligget her med lue og ullklær i 10-15 minus, og det har gått bra, sier mamma Anette.

Flere gjør det samme

Målet til Moa er å sove ute hver natt resten av året. Hun er langt ifra alene om å trekke ut for å sove om nettene.

Organisasjonen Norsk Friluftsliv mener at det å sove ute har blitt en trend for nordmenn.

– Tenk så deilig å bytte ut skjermen med en stjernehimmel for en kveld. Det at stadig velger å sove ute, er en trend vi har sett siden 2015. Dette er en flott utvikling, som vi håper vil fortsette, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv Lasse Heimdal.

– Det er kjempebra!

Hos Den Norske Turistforeningen får de mange spørsmål fra folk som ønsker å sove ute.

– Det er kjempebra! Å sove ute på verandaen gir veldig bra erfaring. Bare å tørre å sove ute er en barriere for veldig mange. Mange er for eksempel mørkeredde, og det å starte hjemme kan hjelpe folk til å komme seg videre ut i skogen, sier de.

Hvis du har lyst til å prøve en natt under åpen himmel, har Turistforeningen noen gode råd til deg:

1. Tenk deg om før du camper

– Du har rett til å sette opp teltet ditt hvor som helst, så lenge det ikke er til bry for andre, og er 150 meter utenfor bebyggelse.

2. Ta med riktig utstyr

– Det er viktig å ha en sovepose som er tilpasset årstiden. Om vinteren må du selvfølgelig ha en sovepose som tåler kuldegrader. Og husk godt liggeunderlag, for det å ligge ubehagelig kan ødelegge hele opplevelsen. Hodelykt er alltid bra å ha med seg, kanskje ikke nå på sommeren, men det blir jo mørkere. Og myggnetting, hvis man ikke vil sove i telt, men i hengekøye.

3. Prøv før du kjøper

– Turutstyr som hengekøye kan være veldig dyrt, så hvis man vil teste en natt utendørs så kan brukt utstyr være en god løsning. Det er masse fint, brukt turutstyr på nettet og mange kommuner har utstyrsutlån. Det er fint for dem som er helt ferske og vil teste, avslutter Mette Habberstad fra Turistforeningen.Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.