Forsiden NRK Super

Hopp til innhold
Banner for Supernytt
TYDELIG: Når Vilde Nilsen er kledd i konkurransedrakt er det enkelt å se forskjellen på det høre og det venstre beinet hennes.
Vildes venstre bein er mye mindre enn det høyre
Petter Strøm/NRK

Norges yngste utøver tok medalje


Profilbilde til Karina

Av Karina
3 måneder siden


17 år gamle Vilde Nilsen kom til Paralympics-OL fire år før planen, som Norges yngste deltaker. Nå har hun tatt sitt første OL-sølv.

Skiløperen begynte å gå skirenn allerede som fireåring, men etter en stund merket hun at det var noe galt med det ene benet hennes.

Etter mange prøver hos flere leger fant de ut at hun har en veldig sjelden sykdom som bare rammer tre av én million mennesker. Sykdommen heter lokalisert sklerodermi, og gjør at det ene benet hennes oppfører seg annerledes enn det andre.

Det er stivt, tynnere og kortere.

Alltid vært god

Vilde har alltid likt å gå skirenn, og konkurrerte lenge med andre helt friske skiløpere.

Men i 2015 kontaktet hun en fysioterapeut for å sjekke om hun kunne kvalifisere seg til paraidrett. Foten er stiv og lite bevegelig.

Huden på beinet er stram og blank, og muskulaturen er 60 prosent mindre enn på høyrebeinet. Fysioterapeuten godkjente henne, og målet ble Paralympics 2022.

Fire år før planen

Men Vilde var så god i skisesongen 2017 og 2018 at de valgte å sende henne til OL allerede nå i år, bare 17 år gammel.

Før hun dro til OL sa hun:

– Jeg har hele tiden sagt til meg selv at sykdommen min ikke skal begrense meg. Nå skal jeg til Pyeongchang og konkurrere mot de beste i verden. Det er en drøm mange funksjonsfriske aldri vil få muligheten til å oppfylle, sier Vilde.

Norge sendte 32 utøvere til Paralympics og Vilde er den yngste av dem. Trenere hennes vil at hun skulle få en god opplevelse i Pyeongchang, og nå har hun altså tatt sin første sølvmedalje.Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.