Forsiden NRK Super

Hopp til innhold
Banner for Supernytt
GJENKJENNER ANSIKT: Sauene i studien gjenkjenner ansiktene til kjendisene.

Sauer kjenner igjen Obama


Profilbilde til Morgan

Av Morgan
9 måneder siden


De aller fleste sauer kjenner nok ikke ansiktet til tidligere president Barack Obama, men i England er det minst åtte sauer som gjør nettopp det

Sauene øvde noen dager ved Cambridge University i England. Der lærte de å plukke ut portrettet av den tidligere amerikanske presidenten og andre kjente fjes.

Forskerne bak prosjektet i England de har funnet en metode for å måle sauenes hjernefunksjon.

– Tar smarte valg

Den første testen var den enkleste. Sauene skulle velge mellom en svart skjerm og et kjent fjes. Å velge riktig bilde og dermed ta nesen over en infrarød stråle, førte til at sauene fikk utlevert en godbit.

Test nummer to var å velge mellom bilde av en kjendis eller et bilde av for eksempel en fotball.

Til slutt skulle sauene se på to forskjellige fotografier av ansikter – et kjent og et ukjent, og velge mellom én av dem. Sauene gikk i retning det ansiktet de kjente igjen fra før åtte av ti ganger, sier forskerne.

– Sauer er i stand til å ta smarte valg, sier Jenny Morton, en av forskerne bak prosjektet til avisa Washington Post.Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.