Forsiden NRK Super

Hopp til innhold
Banner for Supernytt
Surfing på mobilen før sengetid
Foto: Anette Torjusen/NRK

Sengesurfing ødelegger for søvnen


Profilbilde til Frank

Av Frank
4 måneder siden


Sliter du med å sove? Du kan ha et lysproblem. Sjekk hvordan du kan stenge unaturlig blått lys ute fra dingsene dine.

  • Legg inn nattmodus på telefonen, et filter som gjør at skjermen endres fra kald blå til varm gyllen.
  • Du kan få brilleglass med blått lys-filter.
  • Aller viktigst: Tilbring minst en time ute hver dag, selv om det er overskyet.

Er du glad i å bruke mobilen på sengen, kan det forklare hvorfor du føler deg trøtt når du våkner. Øyet har nemlig celler som er følsomme for blått lys, som sier til hjernen at det er dagtid.

– De fleste mennesker får altfor lite av det naturlige dagslyset. Det holder ikke med lyset vi får inne, vi trenger dagslys, sier forsker Janne Grønli ved Bergen Stress and Sleep Group.

Hun har forsket på hvordan det blå lyset påvirker oss hvis vi leser på mobil eller nettbrett på senga før vi legger oss.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Anette Torjusen.

 Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.