Forsiden NRK Super

Hopp til innhold

Finnes det gutte- og jenteting?


Profilbilde til Nikolai

Av Nikolai
9 måneder siden


Denne kronikken er skrevet av NRK-Supers OD-elever! Er du enig?

Det blir bestemt hvilken måte gutter og jenter skal være, noen gutter og jenter vil være sånn, og det er helt greit. Men hva med de som ikke vil det?

En vei – en mulighet

Blir man født som gutt får du som oftest blå klær, biler, og starter på fotball før man rekker å tenke selv. Men jenter får rosa klær og begynner på ballett. Komplimenter er også forskjellig. Jenter får ofte komplimenter for utseende og klær, mens gutter får komplimenter for personlighet. Med det mener vi at jenter kan for eksempel få komplimenter som «Fin genser», eller «Så fin du er i dag». Og guttene får ofte høre «Så tøff du er» eller «Du er så god». Er vi de eneste som har merket det?

Usynlige forskjeller

Jenter med «jenteting» og gutter med «gutteting». Vi ser det overalt; reklamer, leker, filmer, serier og kjendiser. Til og med hos foreldrene våre! Uten at vi en gang ser det, gjøres det forskjell på grunn av hvilket kjønn man er. Har du vært i en lekebutikk der man kan se den ene siden er glitrende rosa, med dukker og den andre siden er blå, med sverd og gravemaskiner? Og på reklamene over er det alltid en gutt som leker med sverd, og en jente som leker med dukker. Finnes det egentlig «jente»- og «gutteting»?

Vær deg selv!

Hvis en jente blir driblet av en gutt er det ingen som tenker over det men, hvis en gutt blir driblet av en jente blir gutten sett på som dårlig og alle blir overrasket selvom jenta er veldig god i fotball. Vi må få mer fokus på at alle skal få lov til å være seg selv. Alle må få samme utgangspunkt og alle må få velge forskjellige veier.

Roser er røde fioler er blå, jeg velger det jeg vil, det bør du og.

Fra venstre: Syver, Clara, Elsa og Andrea

 Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.