Hopp til innhold
NESODDEN 20150624.Midtsommerfeiring rundt sankthansbål på Hellviktangen på Nesodden i Akershus tirsdag kveld.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix NESODDEN 20150624.Midtsommerfeiring rundt sankthansbål på Hellviktangen på Nesodden i Akershus tirsdag kveld.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Sankthansbål på Nesodden
NTB scanpix

Hvorfor feirer vi sankthans?


Profilbilde til Johanna

Av Johanna
6 år siden


Hvorfor skal man legge nyplukkede blomster under puten, og hvorfor brenner vi bål når det er sankthans?

Sankthansaften feires hvert år 23. juni med bål og forskjellige tradisjoner over hele i hele landet. Opprinnelig er sankthans en midtsommerfest. Mange tror at sakthansaften er året lyseste kveld, men det er det ikke. Datoen varierer litt, mellom 20. og 21. juni.

En magisk tid

Fra gammelt av ble sankthans ble sett på som en magisk tid. Sankthansnatta ble regnet som en god tid for innsanking av medisinske urter, for da skulle virkningen være spesielt sterk. Samtidig var sankthans en viktig tid for varsler. Om en ung kvinne ønsket å vite hvem hun skulle gifte seg med, forteller tradisjonen at nyplukkede blomster under hodeputen ville gi en sann drøm.

Johannes sin fødsel

I kristendommen feirer man også sankthans fordi det er en markering av døperen Johannes din fødsel. Etter kristen tro brenner man sankthansbålet som et minne om at beina til døperen Johannes ble brent av dem som ikke trodde.

En annen teori er også at ilden i gamle dager ble sett på som beskyttende.

– Man tente bål rett og slett for å beskytte seg mot onde makter. Og bålet var også et uttrykk for at naturkreftene var på sitt sterkeste på denne tiden, sier kulturhistoriker Ørnulf Hodne til VG.

Knytting av blomsterkranser er en tradisjon under feiringen av Sankthansaften.
FOTO: GØRIL FURU / NRK

Skal du feire sankthans i år?



Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.

Har du opplevd noe vondt og alvorlig? Ikke skriv det her, men chat anonymt med Kors på halsen eller ring 116 111.