Hopp til innhold
Fotomontasje av et fly, grilling av hamburgere og en person med mange handleposer
Nordmenn flyr mer, spiser mer kjøtt, og shopper mer enn gjennomsnittet. Alt er dårlig for miljøet.

Nordmenn er blant de verste på klima


Profilbilde til Trine

Av Trine
3 år siden


1. august har vi brukt opp alt jorda gir oss i løpet av et år. Hvis alle skulle brukt like mye som nordmenn hadde vi trengt nesten fire jordkloder!

«Jordas overforbruksdag» markerer at vi har brukt opp alt naturen bruker et år på å lage, for eksempel av mat, materialer til klær og mineraler som blir brukt i mobiltelefoner. Hvert år kommer dagen tidligere. For 15 år siden var dagen i oktober.

Nordmenn bruker mest

Grunnen til at dagen kommer tidligere for hvert år er at vi bruker og kjøper for mye. Rike land som Norge bruker mest. Vi reiser mye, kjøper mye klær og elektronikk, og spiser og kaster mye mat. Hvis alle i verden hadde hatt et like høyt forbruk som oss, hadde «Jordas overforbruksdag» vært 12. april, og vi måtte hatt 3,6 jordkloder for å lage alt verden hadde trengt.

Vi må kjøpe mindre

– Vi kjøper ting vi egentlig ikke trenger, og kaster mye mat, sier en forsker som heter Marianne Tronstad Lund. Hun kan mye om hva som skader miljøet.

Alt vi har rundt oss er laget av noe. Dersom du kjøper en ny jeans, har de som har laget den brukt 6814 liter vann på å dyrke bomullen som trengs. I tillegg har bomullen som trengs blitt dyrket på jorder som kunne vært brukt til å lage mat. Dersom familien din kjøper nye møbler, er de kanskje laget av trær som har blitt hogget ned. Mobiltelefoner og annen elektronikk krever mye mineraler som er hentet opp fra jorda.

Derfor mener organisasjonen WWF, som jobber for miljøet, at noe av det viktigste vi kan gjøre, er å ikke kjøpe så mange nye ting. Her er deres råd til hva du kan gjøre for å ta vare på jordkloden:

  • Ikke kjøp så mange nye ting. Tenk på om du VIRKELIG trenger det, eller om du kan bruke noe du har fra før.
  • Kjøp ting av god kvalitet, som varer lenge og kan repareres
  • Kjøp brukte ting i stedet for nye ting
  • Hvis du må kaste noe, sørg for at det får nytt liv ved å resirkulere
  • Fly mindre
  • Bruk kollektivtransport, sykkelen og beina
  • Spis mindre kjøtt og mer grønnsaker

Du kan lese mer om dette på nrk.no.

 

 Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.

Har du opplevd noe vondt og alvorlig? Ikke skriv det her, men chat anonymt med Kors på halsen eller ring 116 111.