Hopp til innhold

Spørsmål og svar om korona


Profilbilde til Kristine

Av Kristine
4 år siden


Her samler vi viktig informasjon om koronavirus og hva som skjer på grunn av det. Hvis du får mange vonde tanker, blir redd eller lei deg av å høre og lese om dette, må du snakke om det med en voksen du stoler på.


Vi vet at utbruddet startet i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember 2019, og at mange ble smittet på et matmarked i byen. Og så vet vi at det på ganske kort tid har spredd seg til alle verdensdeler.

Forskere over hele verden arbeider for å finne en vaksine mot koronaviruset. Det er minst 120 ulike forskningsprosjekter i gang. I tillegg forskes det på nye og gamle medisiner for å finne en effektiv behandling av covid-19-sykdom.

Statsminister Erna Solberg håper vaksinasjon mot koronaviruset kan komme i gang i vinter, og sier er vi heldige, vil vi kunne begynne å vaksinere i begynnelsen av neste år.

Hva er korona og covid-19?
Koronavirus er et virus som kan gi luftveisinfeksjon, altså at du blir syk i hals, nese og lunger. Hvis du blir syk av koronavirus kalles sykdommen covid-19.

Hvordan smitter det?
Koronavirus smitter gjennom det som kalles dråpe- og kontaktsmitte. Koronavirus finnes i små dråper som kommer ut gjennom munnen og nesen når en person som er smittet hoster eller nyser.

Den vanligste smittemåten er at du puster inn dråper med smitte som svever i lufta eller at du får virus på hendene og får det i deg hvis du tar deg i ansiktet.

De som blir smittet av koronavirus og da får sykdommen covid-19 får vondt i halsen, kan bli snørrete, begynne å hoste og nyse og få vondt i lungene. Man kan også få feber.

For å finne ut om du har viruset tar legene prøver fra halsen og nesa til de som er syke, og så kan de sjekke om viruset finnes i prøvene.

Hvorfor må vi sitte i karantene?
Karantene er for de som har vært utsatt for smitte, altså har vært steder eller bor sammen med noen som har vært steder hvor noen er syke. De som er i karantene skal ikke møte noen andre mennesker enn de de bor med. De får heller ikke gå i butikken eller ut for å leke så lenge karantenen varer.

Barn og koronaviruset
Det er ganske få barn som har blitt syke av koronavirus. Det virker som barn blir mindre syke av koronavirus og covid-19. Men barn kan bli smittet uten å bli syke, derfor er det viktig at alle er nøye med å vaske hender og ikke møte mange andre og da smitter noen uten å vite det.

De fleste som har blitt syke av koronavirus har blitt friske igjen etter to uker.

Gode vaner som forebygger smitte
Dette kan du gjøre for å forebygge smitte:

Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.

Hold minst en meters avstand til andre.

Hoste inn i et papirlommetørkle som du kaster. Deretter må du vaske deg på hendene.

Hvis du ikke har et papirlommetørkle, bør du hoste i albukroken slik at du ikke sprer dråper ut i lufta.

Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.

Du kan også bruke håndsprit hvis du ikke har såpe og vann tilgjengelig.

Finn alternativer til håndhilsing og klemming.

Hvis du ellers er frisk er ikke sykdommen farligere enn vanlig influensa. Men det er viktig å passe på de som er gamle, eller andre som har sykdommer som gjør at kroppen deres ikke er like god til å bekjempe viruset.

For å begrense smittespredning, bør man unngå å ha mange kontakter. Å leke og være sammen på fritiden bør først og fremst være med barn som er i familie, samme gruppe i barnehage, på skole, eller planlagte fritidsaktiviteter. Unngå å være med andre barn og unge utenom disse gruppene.

Kan man få korona flere ganger?
Det er fortsatt en del man ikke vet om immunitet etter koronasmitte, men mange forskere mener at de som har hatt koronasmitte, kan antas å være immune etter sykdomsperioden.

Det man vet, er at de fleste smittede får antistoffer. Hvor mye, varierer med graden av sykdom. Men forskerne har likevel lite informasjon om hvor beskyttende antistoffene i kroppen er.

Dyr og koronaviruset
Hvis du har dyr kan du være sammen med dem. Det er lite som tyder på at det smitter mellom dyr og mennesker. Men det er alltid lurt å være nøye med å vaske hender før og etter du er i kontakt med dyr.

Hvis du ikke har noen trygge voksne å snakke med hjemme
Ta kontakt med Røde Kors sin tjeneste Kors på halsen. Du kan ringe, chatte eller sende dem e-post. Du kan også ringe alarmtelefonen for barn og unge på 116111, det er gratis og åpent hele døgnet.

Svarene er skrevet av journalister i NRK Super. Vi har fått hjelp fra Folkehelseinstituttet (FHI) sine nettsider, lege Johan Torgersen, statsminister Erna Solberg, og politikerne Kjell Ingolf Ropstad og Guri Melby.