Hopp til innhold

Spørsmål og svar om korona


Profilbilde til Kristine

Av Kristine
5 måneder siden


Trykk her for å høre eksperter svare på spørsmål fra barn i Supernytt på radio. Hver hverdag mellom klokken tre og fire.

Her samler vi spørsmål og svar om koronavirus og hva som skjer på grunn av det. Hvis du får mange vonde tanker, blir redd eller lei deg av å høre og lese om dette, må du snakke om det med en voksen du stoler på. Les gjerne gjennom spørsmål og svar før du skriver noe, kanskje vi allerede har svart på det du lurer på.

Hvorfor er 17. mai barnetoget i Oslo avlyst?
17-maikomiteen i Oslo har bestemt (15/4) at det ikke kan gå et barnetog i Oslo sentrum med de smittevernhensynene Norge må følge nå. Men de som bestemmer diskuterer nå hvordan de kan ha en alternativ feiring som kan være fin for barna.

Kan jeg overnatte hos en venn? Overnattingsbesøk skal vi fortsatt helst la være.

Hva er korona og covid-19? Koronavirus eller «det nye koronaviruset» er et virus som kan gi luftveisinfeksjon, altså at du blir syk i hals, nese og lunger. Hvis du blir syk av koronavirus kalles sykdommen covid-19.

Hvor lenge varer det? De fleste som har blitt syke av koronavirus har blitt friske igjen etter to uker.

Når åpner skolen igjen? Skolene åpner igjen når smittefaren er mindre og det er mer trygt å være mange sammen. Regjeringen har bestemt at fra 20. april åpner mange av landets barnehager og skolefritidsordninger. Og fra 27. april kan skoleelever fra 1. til 4. trinn komme tilbake på skolen. Det er ennå ikke bestemt når skoleelever fra 5-7 trinn skal få komme tilbake på skolen. Men planen er at alle elever skal få komme tilbake på skolen før sommeren.

Hva er sjansen for å dø av korona? Hvis du ellers er frisk er ikke sykdommen farligere enn vanlig influensa. Det er viktig å passe på de som er gamle, eller som har andre sykdommer som gjør at kroppen deres ikke er like god til å bekjempe viruset.

Jeg er redd for at mormor får det. Hvordan kan man hindre at vi får det? Den beste måten å forhindre at sykdommen sprer seg er å møte hverandre minst mulig. Så du og bestemor burde ikke besøke hverandre akkurat nå. Det er lurest å være hjemme sammen med de man bor med til vanlig. Og så må vi være nøye med å vaske hender når vi har vært ute, og ikke ta på ting som mange andre kan ha tatt på.

Jeg kjenner en som har alvorlig sykdom og er redd for at de skal bli enda mer syke. Skjønner at du er bekymret for de du kjenner som allerede har en alvorlig sykdom. Det er viktig å passe på at de som er syke fra før ikke blir smittet av korona i tillegg. Det passer helt sikkert legene og sykepleierne som hjelper de som er syke på. Vi kan hjelpe ved å ikke dra på besøk til den som er syk, men kanskje ringe eller snakke på videochat?

Er det farlig for barn? Det er ganske få barn som har blitt syke av koronavirus. Det virker som barn blir mindre syke av koronavirus og covid-19. Men barn kan bli smittet uten å bli syke, derfor er det viktig at alle er nøye med å vaske hender og ikke møte mange andre og da smitter noen uten å vite det.

Er det farlig for gravide og babyer? Verken babyer, barn eller ungdommer blir veldig syke av koronavirus, men de kan bli smittet uten å bli syke, og da kan de smitte andre uten å vite det. Det er derfor alle må følge rådene om å vaske hender nøye og ofte, holde seg hjemme og ikke møte mange andre akkurat nå.

Hvordan sprer Korona viruset seg så fort? Koronavirus sprer seg fort fordi viruset smitter ganske lett. Viruset finnes i dråper som kommer ut når den som er smittet hoster eller nyser, eller tar på ting. Og hvis disse dråpene er på et dørhåndtak eller et annet sted mange andre tar på kan alle de bli smittet fordi viruset kan leve en stund på denne overflaten.

Kan man få korona flere ganger? Nei, hvis man får korona en gang blir man det en kaller for immun. Det betyr at kroppen har bygd et eget forsvarssystem mot koronaviruset.

Er et noen i Vennesla som har korona? Det finnes folk i alle fylker som er smittet av koronavirus. De som har det må holde seg hjemme så de ikke sprer viruset til andre i samme område.

Når kan vi begynne å spille håndball igjen? Fritidsaktiviteter starter opp igjen når det er trygt å møtes igjen uten at vi risikerer å smitte hverandre.

Kan jobber bli stengt i noen måneder som skoler har blitt? Foreløpig er skolene stengt til og med 26. mars. Det er bare to uker, ikke måneder. Det kan hende de blir stengt lenger. Mange arbeidsplasser har allerede blitt stengt, og det kan hende flere blir det. De som jobber på sykehus eller på andre måter hjelper syke og gamle må fortsatt dra på jobb, og de som kjører buss og tog. Matbutikker og apotek kommer også til å være åpne og ha folk på jobb.

Hvordan ble koronaviruset skapt? Det er vanskelig å svare på hvordan virus blir skapt eller oppstår. Leger og forskere jobber nå med å finne ut mer om dette koronaviruset. Vi vet at utbruddet startet i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember 2019, og at mange ble smittet på et matmarked i byen. Og så vet vi at det på ganske kort tid har spredd seg til alle verdensdeler.

Hvor lang tid tror du det går før vi finner noe mot det? De som allerede er syke får medisiner som hjelper mot sykdommer i luftveiene, altså nese, hals og lunger. Hvis du tenker på en vaksine, kan det ta lang tid før de klarer å lage det. I mellomtiden er den beste beskyttelsen mot sykdommen å stoppe smitte.

Kan man leke ute? Må vi holde oss inne hele tiden? Du kan leke ute, men ikke med mange om gangen, og helst med de samme hver gang. Det er best å leke leker hvor dere ikke er så mye inntil hverandre. Folkehelseinsituttet, som er de som har laget helserådene for Norge sier det er bedre å leke ute enn inne, og ikke mer enn en time eller to om gangen. Husk å vaske hender nøye når du kommer inn igjen!

Hva kan vi gjøre når skolen er stengt? Det er kjedelig! Her er noen gode tips fra Selma: Tegn en tegning av deg selv eller en fantasiperson, skriv et dikt, skriv en fortelling, spill Monopol og Alias eller noe annet. Gå på en lekeplass med et søsken hvis du har det og lek mesternes mester! Bak noe godt, lag en sunn smoothie, lek med kjæledyret ditt, facetime med vennene dine, og lag challenger for dem! For eksempel: sett fram to stoler og legg pennalet ditt bak en av dem! Film og si at de må si hvilken stol de tror pennalet ditt er bak! Se på film! Gå en tur! Sov lenge! Slapp av! Heng med familien. Ta et bord og lag en lekebutikk og lat som du selger tinga dine, les en bok, sykle hvis det er bra vær, gjør hjemmeskole-arbeid. Test nye hårfrisyrer på deg selv! (ikke klipp håret,men sett i strikker og lag ulike fasonger) Lag en dans til favoritt sangen din! Vær grei med andre, og hold ut!

Er det i Afrika? Ja, koronaviruset har spredd seg til hele verden.

Hvis en person har korona, kan han/hun smitte selv om han/hun ikke hoster? Ja, koronaviruset sprer seg ved det som kalles dråpesmitte, altså alt som er fuktig og kommer ut av kroppen. Host og nys kan inneholde dråper med smitte, men også snørr, og tårer, og det kan komme litt spytt ut når personen snakker.

Hvorfor må vi sitte i karantene? Karantene er for de som har vært utsatt for smitte, altså har vært steder eller bor sammen med noen som har vært steder hvor noen er syke. De som er i karantene skal ikke møte noen andre mennesker enn de de bor med. De får heller ikke gå i butikken eller ut for å leke så lenge karantenen varer. De som bare må være hjemme fordi skolen er stengt er ikke i karantene.

Hvorfor skal folk være inne når de ikke er i karantene? De som ikke er i karantene kan gå ut, men hvis de være helt sikre på at de ikke blir smittet er det best om de holder seg unna andre.

Var det gamle menn eller damer som døde? Det har vi ikke fått vite.

Lillebroren min har barneastma, er det farlig?/Jeg har en sykdom selv, blir jeg veldig syk? Det er viktig å passe på at de som er syke fra før ikke blir smittet av korona i tillegg. Det passer helt sikkert legene, sykepleierne og de voksne hjemme hos deg på. De som ikke er syke kan hjelpe ved å ikke dra på besøk til deg, men kanskje ringe eller snakke på videochat? Hvis du får mange vonde tanker av å høre om dette må du snakke om det med en voksen du stoler på.

Får man dra rundt i Norge på påskeferie? Rådet fra de som bestemmer og de som passer på helsen til oss i Norge er å holde seg hjemme. Det regjeringen, altså statsministeren og de andre, har bestemt kommer til å vare i hvert fall til påskeferien er ferdig. Spør de voksne hjemme hvorden deres påskeplaner blir på grunn av dette.

Hva er kjennetegnene på å få korona? De som blir smittet av koronavirus og da får sykdommen covid-19 får vondt i halsen, kan bli snørrete, begynne å hoste og nyse og få vondt i lungene. Man kan også få feber.

Hvordan vet legene om vi har koronavirus? De tar prøver fra halsen og nesa til de som er syke, og så kan de sjekke om viruset finnes i prøvene.

Kan man være med en venn som vi har vært med hver uke før dette ble så dramatisk? Ja, men det er best å møtes utendørs og ikke være for tett inntil hverandre. Ikke mer enn en time eller to om gangen. Kanskje dere heller kan ringe, eller møtes på videochat?

Hvor mange er smittet i Norge? Nå er mange hundre smittet. Det nøyaktige tallet endrer seg hver dag.

Kan dyr få korona? Det har ikke forskerne funnet helt ut av, men de jobber med det. Hvis du har dyr kan du være sammen med dem. Det er lite som tyder på at det smitter mellom dyr og mennesker. Men det er alltid lurt å være nøye med å vaske hender før og etter du er i kontakt med dyr.

Hvordan ser viruset ut? Det kan ligne litt på en ball med blomster på? Husk at de bildene og tegningene du kanskje har sett er forstørret tusenvis av ganger. Det går ikke an å se viruset uten mikroskop.

Dør viruset med varmt vann? Nei, dette er falske nyheter som har vært på Internett i det siste. Å drikke noe varmt hjelper ikke. Det aller viktigste for å ikke bli syk er å vaske hender grundig i 30 sekunder med mye såpe. Hvis man faktisk får viruset må man snakke med en lege.

Hvis koronaviruset ikke er farlig hvorfor må vi i karantene? Det er fordi vi må stoppe smitten så ikke mange blir syke. Selv om viruset ikke er farlig for de som vanligvis er friske kan de som er gamle og/eller har andre sykdommer fra før bli veldig syke.

Er det lov til gi gave til en venn som har bursdag? Hvis alle hjemme hos deg er friske og ikke i karantene, så kan du gi en gave. Men du bør vaske deg på godt hendene før du pakker den inn, og før du leverer den. Og så gi den uten å være i nærkontakt med vennen, for eksempel legge den utenfor døren, eller levere den ute et sted.

Har kongen fått korona? Nei, kongen har ikke korona, men han har vært på reise i Jordan, og der kan han ha blitt utsatt for smitte, altså at han har møtt folk eller vært steder det kan ha vært virus. Derfor er han og dronningen i karantene i to uker. Hvis de ikke blir syke i løpet av den tiden er de ikke smittet.

Hvorfor kan vi ikke dra på hytta? Det er for å være helt sikre på at alle kan få hjelp hvis de blir syke. Statsminister Erna Solberg råder alle til å finne fram spill som hele familien kan like. – Da kan dere late som dere er på hytta, selv om dere blir hjemme, sa hun.

Fortsetter dere å lage Supernytt? Ja, det gjør vi. Et nytt program på TV og i nett-spilleren hver eneste dag. Nå har vi også Supernytt på radio hver hverdag.

Hvis du ikke har noen trygge voksne å snakke med hjemme kan du kontakte Røde Kors sin tjeneste Kors på halsen. Du kan ringe, chatte eller sende dem e-post. Du kan også ringe alarmtelefonen for barn og unge på 116111, det er gratis og åpent hele døgnet.

Svarene er skrevet av journalister i NRK Super. Vi har fått hjelp fra Folkehelseinstituttet (FHI) sine nettsider, lege Johan Torgersen, statsminister Erna Solberg, og politikerne Kjell Ingolf Ropstad og Guri Melby.Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.

Har du opplevd noe vondt og alvorlig? Ikke skriv det her, men chat anonymt med Kors på halsen eller ring 116 111.