Hopp til innhold

Dette svarte ekspertene om overgrep


Profilbilde til

Av
7 år siden


Ekspertene fikk spørsmål om alt – overgrep, lover og regler, kropp og grenser.

Lurer du på noe om seksuelle overgrep? Les alle spørsmålene og svarene nederst i saken. Kanskje har noen allerede spurt om det du lurer på og fått svar fra ekspertene.

 

Hva skjer hvis man opplever vonde ting hjemme og sier ifra? Eller hvordan skal man ha mot til å si ifra om en vond hemmelighet? Hva gjør man hvis man kjenner noen som blir behandlet dårlig? Og hvor går grensen for hva voksne kan tvinge deg til å gjøre? Alt dette kan vi svare deg på, ikke nøl med å spørre!

Dette er et sted hvor du kan være helt anonym, og det er veldig viktig for oss at du tør å spørre om det du faktisk lurer på. Ingen dømmer deg her.

De som har opplevd overgrep bruker i gjennomsnitt 17 år på å fortelle noen om det som har skjedd med dem, det er alt for lenge mener vi! Faktisk vet man at jo tidligere man forteller, jo bedre går det med en person som har slike hemmeligheter. Overgrep er aldri barna sin skyld.

OBS: Kommentarer som blir lagt igjen må leses og godkjennes før de blir lagt ut. Det vil ta litt tid før du får svar. Vi vil ikke godkjenne personlig informasjon som navn på personer eller adresser.

 

Hvorfor snakker vi om seksuelle overgrep denne uka? Det kan du lese her.

 

Ekspertpanelet består av:

Bilde av Else-Gro Jørgensen fra støttesenter mot Incest

Else-Gro Jørgensen

Fra støttesenter mot Incest

Jeg snakker med unge som enten kjenner noen, eller selv har opplevd seksuelle overgrep fra noen de kjenner og stoler på.

Jeg kan svare på spørsmål om følelser og tanker som er vanlige å ha når man opplever slike overgrep.

Skjer det noe hjemme som ikke er greit? Tar noen på deg eller tvinger deg til å gjøre noe du ikke vil? Dette kan være incest, og jeg kan hjelpe deg med og finne ut av det.

Bilde av Silje Vold fra Redd Barna

Silje Vold

fra Redd Barna

Jobben min er å sørge for at unge er trygge og beskyttet mot vold og overgrep.

Jeg kan svare på spørsmål om hvilke rettigheter du har og hva du kan gjøre om de blir brutt.

Hvis du lurer på hvem man kan snakke med, hvor du kan få hjelp, og hva du kan gjøre for å hjelpe vennene dine, så vet jeg dette også.

Bilde av Rolf-Arne Sætre fra Politiet

Rolf-Arne Sætre

fra Politiet

Jeg jobber for politiet. Min jobb er å passe på at alle voksne i Norge følger lover og regler slik at barn i Norge får en trygg hverdag.

Jeg kan svare på spørsmål om lover og regler, hva som skjer hvis man bryter dem, og hva som skal til for å bli straffet.

Jeg kan også svare på hva seksuelle overgrep er, hva man bør gjøre hvis man blir utsatt for noe slikt, eller hvis man kjenner noen som blir utsatt for det.

Bilde av Younas Mohammed fra Barnevernet

Younas Mohammad-Roe

fra Barnevernet

Jobben min er å hjelpe unge som lever på en måte som er skadelig eller farlig for dem.

Når vi kommer for å hjelpe snakker vi først og fremst med barna. Jeg er vant til å få mange forskjellige spørsmål fra unge.

Jeg kan fortelle hva som skjer når man tar kontakt med barnevernet, hvordan vi jobber og hvilke lover og regler som gjelder når man er i kontakt med oss.



Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.

Har du opplevd noe vondt og alvorlig? Ikke skriv det her, men chat anonymt med Kors på halsen eller ring 116 111.